(untitled) (E Global Congress, 2025)
Mazkur ishda OOO “Aksa Enerji Tashkent’” korxonasidagi nasos qurilmasining energiya samaradorligini oshirish masalasi issiqlik jarayonlarini hisobga olgan holda o‘rganildi. Nasos uskunalarining mavjud ishlash rejimlari, issiqlik ajralishi, energiya yo‘qotishlari va umumiy termodinamik samaradorligi tahlil qilindi. Issiqlik jarayonlari va nasosdagi energiya balansining hisob-kitoblari asosida samarali ishlash sharoitlarini yaratish bo‘yicha takliflar ishlab chiqildi. Jumladan, chastotali boshqaruv, issiqlik izolyatsiyasi, qayta ishlatiladigan issiqlik oqimlaridan foydalanish, hamda optimal yuklama rejimlari asosida energiya tejovchi texnologik yechimlar taklif etildi. Tadqiqot natijalari asosida nasos uskunasining ish unumdorligi oshirilishi, energiya iste’molining kamaytirilishi va ekspluatatsiya xarajatlarining qisqarishi ko‘zda tutilmoqda. Ish natijalari sanoat korxonalarida energiyani tejash va ekologik barqarorlikni ta’minlashda amaliy ahamiyatga ega.